Gözlük kullanmaya başlayan kişilerde, belli bir süre sonra bazı alışkanlıklar oluşur. Gözlügü takip, çıkarırken, silerken, bir zemin üzerine koyarken, kordon veya zincirle boyunda asili tutarken, baş üzerine kaldırırken, cebe, çantaya yerleştirirken, ortaya çıkan hareketler, hep benzer biçimde düşünmeden yapılır. Alışkanlıkların hepsi, gözlügün ömrünü, yapısını, ayalarını etkiler. Eğer bu alışkanlıklarında zorlama, yanlis bir hareket varsa, gözlük zorlamanin kırılabilir. Bu olumsuzlukları gidermek için, sırayla şunlara dikkat edilmelidir.
Gözlük kullanılmadığı durumlarda mutlaka sert koruyucu bir kılıfta yada çantada durmalı ve muhafaza edilmelidir. Mümkün olduğunca oturulan bir eşyaya veya zemine konulmamalıdır. Oturulan sandalye, koltuk, kanepe, yatak üzerine bırakılıp unutulan gözlükler, her an bir kazaya uğrayabilir ve kırılabilir. Böyle bir alışkanlığınız varsa hemen vazgeçin!
Bu durumu anlamak için gözlük sapları açılarak düzgün (masa üstü vs.) bir zemine konur. Şayet saplardan biri zemine temas esmiyorsa, gözlük yüzde eğri duracaktır. Bu pozisyondayken gözlük halkalarına yukarıdan bakıldığında, halkalardan biri içe dogru bir konumda ise, gözlük köprü kısmından eğilmiş demektir. Bu gözlük yüzde, bir halkası yüze yakın, diğer halkası gözden uzak duracaktır.
Bunların dışında, sap açıklıkları gövde ile 90 derecelik açı teşkil etmiyor ve dışa doğru açılmamış ise, gözlük yüze bol gelecek ve düşme potansiyeli çok olacaktır. Şayet bu sap, bu şekilde açılmışsa, gözlüğün açılan sap yönünde yüze yaklaştığı görülecektir. Metal ve plastik çerçevelerde sap vidalarının gevşemesiyle, saplar sık sık cama çarpacak ve cam üzerindeki kaplama veya polisaja zarar vererek, matlaşmasına neden olacaktır.
Metal gözlüklerde, camları halka içine zapteden vidalar zamanla gevseyip camların düşüp kırılmasına neden olabilir. Fakat bu durum kullanıcıyı daha önceden uyarır. Gözlük camları silinirken gevşemiş vidalar camın yatak içinde oynamasına ve ses çıkarmasına neden olur. Bu ses camın düşebileceğinin de habercisi olabilir. Özellikle plastik çerçeveleri, plastik camlı, plastik ve metal çerçeveleri, sıcaklıgın 40 dereceyi geçtiği yerlerde bırakmayınbız. Bırakılan gözlükler, sıcaklığın 60-65 dereceye çıkmasıyla zarar görmeye ve deforme olmaya başlar. Özellikle yansımasız kaplamalı plastik camların kaplamaları, bu sıcaklığa dayanamaz.
Silme bezinin yumuşak, hidrofil (su tutucu) ve cam üzerinde kolay hareket eden malzemeden olmasına titizlik gösterilmeli, silme bezi içinde kum, toz, kir olmamalidir. Eğer çıkmayan kirler varsa, özel temizleyiciler spraylar, kir çözücü emdilmiş kağıtlar kullanılabilir. Bunlar yoksa, her cama bir damla şampuan veya benzeri yüzey aktif sivilar damlatılarak camlar parmakla ovalanır. Deterjan kullanmayınız. Bol su ile durulanarak suyu silkelendikten sonra yukarıda anlatılan şekilde temizlik tekrarlanır.
Temizlik üzerinde bu kadar uzun durmamızın nedeni, gözlüğe en çok zararın bu aşamada verilmesindendir. Birçok sanayi ürününün kullanma kılavuzu, ürünün ambalajı içine yerleştirilir. İnsanların saat gözlük gibi eşyalarını kullana kullana ögrendikleri varsayılarak buna gerek duyulmaz. Bir eşyayı uzun süre ve ideal formunda kullanmak, ancak bazı kurallara uymak ve bu kuralları alişkanlığa dönüştürmekle mümkündür. Kravatla gömlekle silerek, camlari zemine değecek şekilde koyarak, tek elle ve hızla yüzden çekip alarak, koruyucu olmayan kılıflarda, çantada veya cepte taşıyarak, rastgele yerlerde unutarak gözlügün uzun süreli kullanılmasi zordur. Günlük yaşamın vazgeçilmez bir unsuru olan böyle bir esyanın yani gözlüklerin ideal kullanımı, ekonomik ömrünü birkaç kat uzatır.
İlk alınışta, gözlük çerçevelerinde teknisyen dikkatinden kaçan bazı deformasyonlar oldugu gibi, kullanım ve taşıma yanlışlıkları sonucu da çerçeve deformasyonlara uğrayabilir. Böylece bir deformasyon tespit edildiğinde, zaman geçirmeden optisyene başvurarak bu durumun düzeltilmesi ve ideal duruma getirilmesi gerekir.
Gözlükte deformasyonlar, hem estetik açıdan, hem fonksiyonları açısından hoş olmayan görüntüler ve sonuçlar doğurur. Yüzde çarpık duran bir gözlük, bir yandan kişiyi, bir yandan da beraber olduğu insanları olumsuz biçimde etkiler. Ayrıca deforme olan gözlük, cilde pisik veya kızarıklık gibi zararlar verir. Çünkü ağırlıklar burun üzerine ve saplara eşit dağılmaz. Kaykılmalar veya ince, yüzeysel baskılar kulak arkasında, sakaklarda ve burun üzerinde acı ve ağrı verir. Gözlügün görme fonksiyonlarını bozar, astigmatik ve prizmatik etkiler meydana getirerek bulanık görmeye, çift görmeye ve görme yorgunluğuna, dolayısıyla baş ağrısına neden olur.
Yukarıda saydığımız tüm olumsuzluklar, ancak işinin ehli bir usta teknisyen tarafindan düzeltilir. Bu tür ayar bozuklukları, eğrilikleri, gevşemeleri konunun dışında, birinin yapması zor ve risktir. Gözlükçünün çesitli cihaz ve el aletleriyle kolayca ve kısa sürede yapacağı bir ayar, yanlış ellerde kırılma ile sonuçlanabilir. Ziyaretlerin gözlük kullananın lehine bazı yararları da vardır. Bu ziyaret esnasında gözlüğe derin temizleme yapilir ve gevşeyen vidalar sıkılır. Eskiyen, yeşilleşen, rengi değişen burun padlerinin değişimi yapılır.
Meşrutiyet Caddesi Kök Çarşısı No: 2-119-122
Telefon: 0312 417 0579 - Faks: 0312 417 8353
2026 Cadde 2351 Sokak No:3/3 Mesa Ceylan Çarşısı
Telefon: 0312 255 7744 - Faks: 0312 255 7717
Yaşamkent Mah. 3222 Cad. Besa Nova Avm, 16/16
Telefon: 0312 217 0513 - Faks: 0312 217 0613